RO  ENEVENIMENTE25 decembrie 2021 - Sărbătorile Crăciunului și Anului Nou!   Sărbătorile Crăciunului și Anului Nou au fost și vor fi mereu momente de înnobilare și înălțare spirituală, ce bat an de an la porțile sufletelor noastre.
   Personalul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,Ioan Vodă” vă urează sărbători cu liniște, belșug, bucurii și iubire, tuturor militarilor în activitate, rezervă sau retragere, personalului civil și nu în ultimul rând, vouă, prietenii virtuali ai paginii noastre.
   Sărbători fericite!

16 decembrie 2021 - "CONCERT DE COLINDE"   În pragul Sfintelor sărbători de iarnă, personalul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” a fost colindat de un grup de urători format din elevi aflați la programul de studii postliceale cu durata de 2 ani.
   De asemenea, instituția noastră a fost onorată de prezența Corului ,,Timotei Popovici” al Catedralei Mitropolitane din Sibiu, acesta oferind un moment emoționant de colinde tradiționale românești.

08-10 decembrie 2021 - „Seminarul de profil artilerie terestră”   In perioada 08-10.12.2021 în Centrul de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” - Sibiu se desfășoară seminarul de profil artilerie terestră, coordonat de Statul Major al Forțelor Terestre la care participă și comandanți de unități și mari unități de artilerie terestră, reprezentant HQ MNC SE și reprezentanți ai Instituțiilor de învățământ superior.

03 decembrie 2021 - "Sfânta Muceniță Varvara - patronul spiritual al artileriștilor de câmp"   În data de 04 decembrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfintei Mari Mucenițe Varvara. In plan național dar și internațional Sfânta Varvara – în est/Barbara – în vest a fost venerată încă din secolul al VII-lea atât în Est cât și în Vest, ea devenind și patronul spiritual al artileriștilor de câmp.
   Pentru aceasta astăzi 03 decembrie 2021 în Sibiu, în singurul locaș sfânt care poartă hramul acestei sfinte este Capela din incinta Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană “Ioan Vodă” s-a oficializat o slujbă de pomenire coordonată de preotul garnizoanei.
   Sfânta Mare Muceniță Varvara, pe care o prăznuim astăzi, să-i ocrotească pe toți artileriștii și să le călăuzească pașii spre fericire și sănătate!

26 noiembrie 2021 - FINAL DE CURS PENTRU O NOUĂ SERIE DE SOLDAȚI GRADAȚI PROFESIONIȘT ȘI REZERVIȘTI   În data de 26.11.2021, la sediul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană “Ioan Vodă”, a avut loc ceremonia de terminare programului de instruire inițială pentru formarea soldaților gradați profesioniști, specializările artilerie și rachete și rachete și artilerie antiaeriană și a programului de instruire inițială pentru formarea rezerviștilor voluntari, seria august 2021.
   La final de curs și început de carieră, militarii vor merge la unitățile militare unde au fost repartizați, având competențe teoretice, practice și abilități specifice posturilor pe care le vor ocupa.
   În cadrul ceremoniei cel mai bun dintre militari a fost felicitat de comandantul Batalionului Instrucție cu diplomă de merit.

11 noiembrie - ZIUA VETERANILOR   Astăzi dăm onorul veteranilor.
   Este ziua militarilor care au reprezentat România în teatrele de operații și au executat misiuni alături de partenerii NATO sau ONU.
   Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150 din 22.10.2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.
   La mulţi ani, dragi veterani din teatrele de operaţii!

10 noiembrie – MESAJUL ŞEFULUI STATULUI MAJOR
AL FORŢELOR TERESTRE CU PRILEJUL ANIVERSĂRII A 178 DE ANI DE LA ÎNFIINŢAREA ARMEI ARTILERIE    La 10 noiembrie 2021 se împlinesc 178 de ani de când, prin Porunca Domnească nr. 198 din 10 noiembrie 1843, se legifera înfiinţarea primei baterii de artilerie în Ţara Românească.
    Decizia de înfiinţare a artileriei a adus în decursul timpului un plus de tărie, de speranţă şi încredere în forţa Oştirii Române. Ca şi celelalte arme, artileria are propria sa istorie, ale cărei izvoare se pierd în negura vremurilor şi este strâns împletită cu istoria tumultoasă a poporului nostru.
    Bogatele tradiţii de luptă ale armei din care faceţi parte vă onorează şi vă obligă să continuaţi eforturile de modernizare a artileriei, de perfecţionare continuă a pregătirii voastre tactice şi de specialitate, pentru a vă îndeplini cu cinste misiunile încredinţate.
    Cu ocazia sărbătoririi a 178 de ani de la înfiinţarea acestei nobile arme, vă mulţumesc pentru realizările de până acum şi vă urez succes în îndeplinirea proiectelor de viitor, reuşite profesionale şi personale!
    La mulţi ani!

10 noiembrie 2021 - CEREMONIE MILITARĂ DEDICATĂ ZILEI ARTILERIEI    Astăzi, la sediul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,Ioan Vodă” din Sibiu a avut loc ceremonia militară dedicată aniversării a 178 de ani de la înființarea Armei Artilerie.
    În cadrul activității de marcare a evenimentului, s-a prezentat un scurt istoric al artileriei române, s-a dat citire mesajului șefului Statului Major al Forțelor Terestre cu ocazia acestui eveniment şi s-au conferit diplome de merit personalului unităţii pentru modul exemplar în care și-au îndeplinit atribuțiile și misiunile încredințate.
    Situația epidemiologica actuala a făcut ca evenimentul să se desfășoare în format restrâns, doar cu participarea personalului din cadrul cazărmii 700, însă gândurile și mulțumirile noastre se îndreaptă către toți cei care au slujit cu onoare și demnitate formarea generațiilor de artileriști.
    La mulţi ani, ARTILERIA ROMÂNĂ!

10 noiembrie 2021 - ZIUA ARTILERIEI TERESTRE    Astăzi, 10 noiembrie 2021, se împlinesc 178 de ani de când domnitorul Țării Românești, Gheorghe Bibescu a semnat actul de înființare a primei baterii de artilerie din Armata României.
    De-a lungul istoriei, un fapt simplu rămâne clar: valoarea unei forțe militare constă în cantitatea și calitatea artileriei sale. Nici o forță militară nu poate supraviețui mult timp fără un serviciu de artilerie.
    Tunul a fost întotdeauna un simbol al puterii și salvele de artilerie sunt trase cu prilejul unor festivități pentru a sublinia prestigiul unei țări și în amintirea unor evenimente istorice deosebite. De aceea simbolul ales pentru artilerie este dat de tunurile încrucișate, iar pentru a menține calitatea artileriei este necesară practica bazată pe cunoaștere și tehnologie.
    Cu prilejul Zilei Artileriei, doresc să mulțumesc întregului personal activ, în rezervă și în retragere, pentru contribuția adusă în dezvoltarea acestei arme de prestigiu. Vă doresc sănătate, bucurii și împliniri alături de cei dragi.
    LA MULȚI ANI!
    Locțiitorul comandantului Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă”
    Colonel Constantin TROCAN

25 octombrie – "Ziua Armatei României”    Moment simbolic în istoria poporului român, înscris în calendarul sărbătorilor noastre de suflet, ziua de 25 Octombrie este Ziua Armatei României, o zi de cinstire a eroismului și a jertfelor.
    Cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei României, la sediul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă”, într-un cadru festiv restrâns, a avut loc ceremonia militară de avansare în grad la o parte din soldați gradați profesioniști din cadrul unității.
    Felicitări și mult succes în continuare!

20.10.2021 - Invictus 2021 la Sibiu    Ștafeta Veteranilor INVICTUS 2021 a ajuns în 19 octombrie la Boița, iar în 20 octombrie 2021 la Sibiu. În cadrul ștafetei galbene, participă voluntari și echipaje de poliție militară din Centrul de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” pe traseul Boita- Sibiu – Alba Iulia.

08.10.2021 - ”Depunerea jurământului militar de către o nouă serie de soldați profesioniști ”    Astăzi, 8 octombrie 2021, în prezența domnului colonel Daniel GOGOESCU, reprezentantul Statului Major al Forțelor Terestre și a domnului colonel Florin PĂTRU, reprezentantul Direcției Medicale, la sediul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” a avut loc festivitatea de depunere a jurământului militar de către o nouă serie de soldați profesioniști din specializările artilerie și rachete, rachete și artilerie antiaeriană și sanitari – seria august 2021.
    Prin alegerea meseriei de militar au ales să răspundă prin jurământ de îndeplinirea cu credința a obligațiilor ce le revin.
    Ceremonia s-a desfășurat cu efective restrânse fără participarea rudelor și cunoscuților militarilor în condițiile epidemice actuale.

05.10.2021 - ,,Deschiderea anului de instruire 2021-2022”    Astăzi, 5 octombrie 2021, cu prilejul Zilei Internaționale a Educației, la sediul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” a avut loc festivitatea de deschidere a anului de instruire 2021 – 2022, eveniment ce marchează debutul formării unei noi generații de viitori comandanți, lideri și specialiști ai Armatei Române.
    Ceremonia s-a desfășurat cu respectarea normelor naționale referitoare la aplicarea și respectarea măsurilor privind prevenirea și limitarea infectării cu virusul SARS CoV-2.

29.09.2021 - ,,Ceremonie militară de predare-primire a comenzii Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” și trecerii în rezervă a comandantului”    Astăzi, 29 septembrie 2021, în prezența domnului colonel Daniel CONDRUZ, comandantul Brigăzii 8 ROT și reprezentantul șefului Statului Major al Forțelor Terestre, pe platoul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,Ioan Vodă ” din Sibiu, a avut loc ceremonia militară organizată cu prilejul predării-primirii comenzii Drapelului de luptă și trecerii în rezervă a comandantului, domnul colonel Alexandru Puiu.
    După o carieră militară de excepție, colonel Puiu Alexandru a predat comanda prestigioasei instituții de învățământ colonelului Constantin Trocan, locțiitorul comandantului Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,Ioan Vodă ”.
    Domnul col. Alexandru PUIU, născut la data de 17 martie 1967, în județul Botoșani și-a început cariera militară ca și elev al Liceului Militar ,,Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, apoi a absolvit cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri Activi ,,Ioan Vodă", specialitatea artilerie şi rachetă, iar mai târziu cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, specializarea conducere interarme - trupe de uscat.
    De-a lungul carierei militare a ocupat mai multe funcții de la comandant pluton, comandant baterie, comandant divizion, comandant batalion în Brigada 8 ROT, comandant al Școlii de Aplicație pentru Unități Sprijin de Luptă ,,General Eremia Grigorescu” și al Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,Ioan Vodă ”, iar în perioada octombrie 2012 – mai 2013, a participat la misiunea ISAF din Teatrul de Operații din Afganistan.
    Pe timpul carierei militare domnul colonel a fost recompensat cu diferite decoraţii naţionale sau străine şi titluri de onoare, dintre care amintim: Emblema Onoarea Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Medalia NATO 5, Insigna ,,Participant la Misiuni In Străinătate”.
    Colectivul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” îi mulțumește pentru aportul adus de-a lungul timpului unității și îi urează multă sănătate și succes în noua etapă a vieții.
    Avem onoarea să vă salutăm!

19.09.2021 - ZIUA RACHETELOR ŞI ARTILERIEI ANTIAERIENE    Momentul nașterii artileriei antiaeriene române este la 19 septembrie 1916, când, pe timpul manevrei de la Flămânda, a fost doborât primul avion de luptă inamic. Începutul secolului al XX-lea a impus apariţia artileriei antiaeriene, potrivit principiului "armă contra armă" datorită extinderii războiului în spaţiul aerian, prin utilizarea în scopuri militare a mijloacelor de zbor.
    Ulterior, această armă s-a dezvoltat și a fost prezentă la toate acțiunile importante ale Armatei Române, atât pe timpul celor două conflagrații mondiale, cât și pe timp de pace, participând la apărarea antiaeriană a forțelor armate și a teritoriului național.
    Cu prilejul sărbătoririi Zilei Rachetelor și Artileriei Antiaeriene, vă adresăm călduroase felicitări, urări de sănătate, putere de muncă şi succese deosebite în întreaga activitate.
    LA MULŢI ANI!!!

13.09.2021 - Deschiderea anului școlar 2021-2022    Astăzi, 13 septembrie 2021 la sediul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă”, a avut loc festivitatea de deschidere a anului şcolar 2021 – 2022, eveniment ce marchează debutul formării unei noi generații de elevi în demersul pregătirii profesionale ca viitori maiștri militari și subofițeri ai Armatei Române.
    Festivitatea a avut loc în format restrâns cu respectarea normelor privind prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

01.09.2021 - REVEDEREA PROMOȚIEI ,,TUDOR VLADIMIRESCU – 150” A ȘCOLII MILITARE DE OFIȚERI ACTIVI DE ARTILERIE”    Astăzi, 01 septembrie a.c., cu emoție firească, prima promoție a Școlii Militare de Ofițeri Activi de Artilerie ,,Ioan Vodă”, după relocarea acesteia în actualul local de pe str. Avrig din Sibiu, a pășit, după 50 de ani, în instituția de învățământ militar care a contribuit la formarea acestora ca viitori artileriști.
    "Prima” gardă a Drapelului de Luptă a Școlii Militare de Ofițeri Activi de Artilerie ,,Ioan Vodă” a fost formată din elevii: Ovidiu Lăzăroaie, Constantin Airoae și Gheorghe Tuță, iar astăzi, în cadrul revederii, aceștia, alături de colegii și foștii lor comandanți, au avut ocazia să retrăiască istoria vie a şcolii şi confirmarea validităţii modelului educaţional oferit de acesta de-a lungul timpului.
    Col.(rtg.) Ovidiu Lăzăroaie, ne-a mărturisit cu emoție: ,,.. personal, sunt mândru și onorat de faptul că am avut cinstea să fac parte din promoția căreia i s-a acordat favoarea și onoarea ca la 30 noiembrie 1970 să dea garda drapelului în cadrul ceremonialului prin care Școlii Militare de Ofițeri Activi de Artilerie i-a fost conferit Drapelul de Luptă.”.
    Bucuria revederii a fost caracterizată de reactualizarea cu emoție a amintirilor din perioada școlii militare, aceasta reprezentând o amprentă puternică asupra devenirii profesionale a militarilor, dar și de a prezenta ultimele evenimente survenite în viețile colegilor promoției 1971.
    Nu în ultimul rând, instituția noastră este onorată să primească vizita foștilor ei elevi/ studenți și aducem mulțumiri personalului din ,,vechea gardă” care au slujit cu demnitate și onoare drapelul tricolor și învățământul militar de artilerie

30.08.2021 - O nouă generație de soldați profesioniști    În data de 30 august 2021, la sediul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,Ioan Vodă” s-a desfășurat ceremonia militară de prezentare a Drapelului de Luptă al unității și înmânării armamentului individual seriei de soldați profesioniști care se instruiesc în unitatea noastră.
    Comandantul unității, domnul colonel Alexandru PUIU a prezentat semnificația Drapelului de Luptă, simbol al onoarei, vitejiei și gloriei militare ale poporului român.
    Tinerii militari au fost încurajați să urmeze drumul ales cu seriozitate și implicare, pentru a se ridica la standardele de pregătire și profesionalism ale armei.
    Le dorim mult succes!

10.08.2021 - Aspecte de la antrenamentul desfășurat de rezerviștii voluntari din România cu militarii din rezerva Forțelor Armate ale SUA    YOUTUBE.COM
    tease milcomp ro21
https://www.youtube.com/watch?v=tPIWlKgjNYo

05.08.2021 - Rezerviștii voluntari din România se antrenează cu militari din rezerva Forțelor Armate ale SUA    Astăzi, 05 august 2021, Centrul de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” a organizat marșul militar de orientare și aruncarea grenadelor de mână din cadrul antrenamentului în comun al rezerviștilor din armatele României și SUA.
    Marșul s-a desfășurat pe o distanță de 11 kilometrii în poligonul Poplaca și împrejurimi fiind desfășurat după formatul MILCOMP, acesta fiind una din probele importante ale competiției împreună cu aruncarea grenadelor de mână, estimarea distanțelor până la țintă și citirea hărții.
    Această probă s-a desfășurat cu militarii care au obținut cele mai bune rezultate la probele de trageri, pista terestră cu obstacole și înot cu obstacole.

04.08.2021 - Rezerviștii voluntari din România se antrenează cu militari din rezerva Forțelor Armate ale SUA    În data de 04.08.2021, în poligonul Poplaca din Centrul de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” s-au desfășurat trageri cu pistolul-mitralieră și pistolul de către rezerviști voluntari din România și militari din rezerva Forțelor Armate ale SUA.
    Militarii au fost organizați în echipe de câte trei, în funcție de nivelul de instruire, iar fiecare probă a fost organizată și evaluată diferit conform regulilor permanente prevăzute în CIOR Military Competition (MILCOMP).
    Acestea fac parte din antrenamentul comun al rezerviștilor din armatele României și SUA și au ca scop cooptarea rezerviștilor voluntari din România în competiția militară organizată anual de Confederația Interaliată a Ofițerilor în Rezervă, cea mai mare organizație a ofițerilor în rezervă din lume.

31.07.2021 - Înaintări în grad la termen    Astăzi, 30 iulie a.c., la sediul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” din Sibiu, într-un cadru festiv restrâns, a avut loc ceremonia militară de înaintare în grad pentru o parte dintre cadrele militare ale unității.
    Momentul reprezintă o confirmare a muncii depuse în cadrul structurii dar și o continuare a carierei fiecărui militar în cadrul Forțelor Terestre.
    Felicitări și mult succes în continuare!

27.06.2021 – 16.07.2021 - Stagii de practică pentru studenții Forțelor Aeriene    În perioada 27.06.2021 – 16.07.2021, studenții Forțelor Aeriene au efectuat stagiu de practică, în cadrul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă din Sibiu, fiind încadrați pe funcțiile de servanți din cadrul bateriei artilerie și rachete antiaeriene.
    Activitățile desfășurate în cadrul centrului au contribuit la aprofundarea cunoștințelor teoretice și la perfecționarea deprinderilor practice precum și a abilităților de militar în specialitatea artilerie antiaeriană. Totodată și-au format competențele de leader de grupuri mici cu combinația sarcinilor administrative și operaționale necesare viitorilor comandanți.

14 iulie 2021- BOTEZUL FOCULUI ARTILERIEI PENTRU CEI MAI TINERI MILITARI    În data de 14 iulie 2021, cei mai tineri militari aflați la modulul de bazele tehnice în artilerie și rachete, au executat trageri de luptă, în poligonul Cârțișoara în cadrul căruia, au primit „botezul focului”.
    Anterior, ei au parcurs mai multe module teoretice în care și-au însușit principiile tragerilor, dar și cunoașterea tehnicii și armamentului.
    Tinerii militari (studenții din Academia Forțelor Terestre), organizați în echipe, au efectuat trageri directe cu tunul antitanc calibru 100 mm, sub comanda instructorilor militari îmbinând zgomotul exploziilor cu comenzile militare pentru a produce efectele stabilite prin obiectivele de instruire.

02-08 iulie 2021- Botezul focului pentru studenții Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”    În perioada 02-08 iulie 2021, studenții Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” aflați în stagiu de practică la Centrul de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” au executat trageri de luptă, în poligonul Capu Midia cu tunul 2x30 mm.
    Ceremonia s-a desfășurat în prezența domnului general maior Iulian BERDILĂ, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, a domnului general de brigadă prof.univ. dr. Ghiță BÂRSAN, comandantul garnizoanei Sibiu, a comandanţilor structurilor militare din garnizoană şi a altor invitaţi.
    „Botezul focului” pentru militari este o încununare a efortului depus, în perioada de instruire a viitorilor ofițeri din arma Rachete și Artilerie Antiaeriană desfășurată în C.P.A.T.A.A..07.04.2021- Ceremonie militară dedicată aniversării a 140 de ani de la înființarea Școlii Speciale de Artilerie şi Geniu    Astăzi, 07 aprilie 2021, cu prilejul aniversării a 140 de ani de învăţământ militar românesc de artilerie a avut loc ceremonia militară și religioasă organizată pe platoul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,Ioan Vodă” din Sibiu.
    Ceremonia s-a desfășurat în prezența domnului general maior Iulian BERDILĂ, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, a domnului general de brigadă prof.univ. dr. Ghiță BÂRSAN, comandantul garnizoanei Sibiu, a comandanţilor structurilor militare din garnizoană şi a altor invitaţi.
    În cadrul activității de marcare a evenimentului, s-a dat citire Ordinului șefului Statului Major al Apărării cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înființarea Şcolii Speciale de Artilerie şi Geniu.
    În semn de apreciere a profesionalismului și a rezultatelor importante obținute de personalul unității în îndeplinirea misiunilor specifice, ministrul apărării, domnul Nicolae-Ionel CIUCĂ a conferit EMBLEMA DE ONOAREA ARMATEI ROMÂNIEI, Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,Ioan Vodă.
    Cu această ocazie, domnului general maior Iulian BERDILĂ, șeful Statului Major al Forțelor Terestre a conferit Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, șefului de stat major al unității, domnul colonel Daniel GHEONDEA și Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre, domnului locotenent – colonel George BUCĂȚA, instructor superior în cadrul centrului și domnului locotenent – colonel Doru COBZARU, șef Secție dezvoltare, reglementare și capabilități în armă.
    Comandantul unității, domnul colonel Alexandru PUIU, a felicitat și a mulțumit personalului centrului pentru efortul depus în formarea și pregătirea ofițerilor, maiștrilor militari, subofițerilor și a soldaților gradați profesioniști și a conferit diplome de merit personalului pentru modul exemplar în care și-au îndeplinit atribuțiile și misiunile încredințate.
    Seria activităților organizate cu prilejul aniversării a 140 de ani, de la înfiinţarea Şcolii Speciale de Artilerie şi Geniu s-a încheiat cu sfințirea capelei Sf. Muceniță Varvara din cadrul centrului, inaugurarea sălii de tradiții a unității și cu dezvelirea unei plăci comemorative aniversare.06.04.2021- Simpozion dedicat aniversării a 140 de ani de la înființarea Școlii Speciale de Artilerie şi Geniu    Centrul de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” a organizat în data de 06 aprilie 2021, la sediul Cercului Militar Sibiu un simpozion militar cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la înființarea Școlii Speciale de Artilerie și Geniu, instituție înființată la 7 aprilie 1881 prin Înaltul Decret nr. 996 al regelui Carol I.
    Simpozionul a fost deschis de domnul general de brigadă (r) profesor universitar doctor Adrian STROEA care a prezentat un scurt istoric al învăţământului militar românesc de artilerie din cele mai vechi timpuri şi până în prezent.
    De asemenea, foști comandanți ai unității și figuri reprezentative ale instituției au susținut materiale specifice artileriei.
    Ca o continuare a tradiției artileriștilor, dar și ca o mărturie scrisă a sărbătorii a 140 de ani de la înființarea Şcolii Speciale de Artilerie şi Geniu, a fost lansat numărul aniversar al revistei ,,Artileria Modernă Română”, sub conducerea științifică a unui colectiv de cadre din Centrul de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,Ioan Vodă”.
    În încheierea simpozionului, domnul colonel Alexandru PUIU a adus mulțumiri tuturor celor care slujesc sau au slujit cu demnitate și onoare învățământul militar de artilerie și au contribuit la formarea generațiilor de artileriști. De asemenea, comanda unității a înmânat medalii, plachete și diplome personalului militar în rezervă și retragere.05.04.2021- Ceremonial religios și depuneri de coroane, la mormântul Generalului Eracle Arion    În data de 05 aprilie 2021, personal din cadrul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” și a Centrului de Perfecționare Geniu și EOD „Panait Donici” au participat la un ceremonial religios și depuneri de coroane, în orașul Fierbinți Târg, la mormântul generalului de divizie ERACLE ARION – primul comandant al Școlii Speciale de Artilerie și Geniu.
   La ceremonialul religios au participat două delegații din cadrul celor două instituții de învățământ, conduse de comandanții acestora, colonel Alexandru PUIU și colonel Gabriel ARITON. De asemenea la activitate au participat reprezentanți ai eșalonului superior, militari în rezervă, ai administrației locale și un sobor de preoți.
   Personalitatea Generalului de divizie ERACLE ARION a fost evocată de către Generalul de brigadă profesor universitar doctor Adrian STROEA, evidențiind contribuția măreață adusă armei artilerie, fiind Comandant de secție în Regimentul Artilerie nr.1, ofițer al Statului Major în Direcția Artilerie din Ministerul de Război, Comandantul Regimentului Artilerie nr. 2, Șef al Serviciului Artilerie din Marele Stat Major, atașat al Marelui Cartier General pe lângă Ducele Nicolae și apoi Comandant al Școlii Speciale de Artilerie și Geniu. De-a lungul acestor funcții acesta a insistat pentru constituirea unui regiment de artilerie pentru fiecare divizie de infanterie, înzestrarea cu tunuri „Krupp” de calibru 87 mm și a participat la Războiul de Independență, pregătind bateriile de artilerie pentru apărarea orașului Calafat, coordonând construirea podului de peste Dunăre de la Săliștioara-Măgura și intrarea în acțiune a artileriei la Asediul Plevnei.
   În semn de mulțumire pentru buna desfășurare a activității, comandanții celor două instituții de învățământ au înmânat plachete și diplome aniversare personalului implicat.
   După slujba religioasă şi alocuțiunile participanților au fost depuse coroane de flori la mormântul celui care și-a dedicat viața artileriei, armatei şi patriei – generalul de divizie ERACLE ARION.
   Ceremonia s-a desfășurat cu respectarea strictă a regulilor de distanțare fizică și socială, prevăzute în reglementările în vigoare la nivel național, privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID - 19.02.04.2021 - Programul activităților care se desfășoară cu prilejul aniversării a
140 de ani de la înființarea Școlii Speciale de Artilerie și Geniu    La 7 aprilie 2021, se împlinesc 140 de ani de existență a Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,Ioan Vodă”, instituție care continuă tradițiile Şcolii Speciale de Artilerie şi Geniu, înființată în anul 1881 la București, prin Înaltul Decret nr. 996 al regelui Carol I.
   Cu această ocazie, instituția noastră a solicitat și obținut aprobările necesare de la structurile responsabile din Ministerul Apărării Naționale pentru desfășurarea următoarelor activități, astfel:
   - 05 – 09.04.2021: Expoziție foto – documentară cu tema: ,,140 de ani de învățământ militar de artilerie”, desfășurată la Cercul Militar Sibiu;
   - 05.04.2021: Ceremonial religios și depunere de coroane de flori la mormântul generalului ERACLE ARION – primul comandant al Școlii Speciale de Artilerie și Geniu, desfășurat la Complexul de Servicii Sociale din Fierbinți-Târg;
   - 06.04.2021: Simpozion dedicat aniversării a 140 de ani de la înființarea Școlii Speciale de Artilerie și Geniu;
   - 07.04.2021: Ceremonie militară și religioasă cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înființarea Școlii Speciale de Artilerie și Geniu, desfășurată în incinta centrului.

   Activitățile dedicate aniversării a 140 de ani de învățământ militar de artilerie se vor desfășura cu respectarea strictă a regulilor de distanțare fizică și socială, prevăzute în reglementările în vigoare la nivel național, privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.03.03.2021- Finalizarea cursului de bază ofițeri artilerie    În data de 03.03.2020, la sediul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană “Ioan Vodă”, a avut loc ceremonia de finalizare a cursului de bază pentru ofițerii de artilerie și rachete și rachete și artilerie antiaeriană.
   În cadrul cursului s-au remarcat, clasându-se pe locul I, sublocotenentul VĂCĂRESCU RĂZVAN din cadrul unității militare 01252 Caracal (specializarea artilerie și rachete) și sublocotenentul LIDIA DUNCA din cadrul unității militare 01381 Turda (specializarea rachete și artilerie antiaeriană).
   Cu acest prilej, cei doi clasaţi pe locul I au fost felicitați de comandantul unității și au primit placheta Centrului, în semn de recunoștință pentru efortul depus şi pentru rezultatele obţinute pe parcursul cursului.13.01.2021- S-a stins din viață Generalul Adrian Marinescu    La 30 noiembrie 2020 se împlinesc 50 de ani de la înființarea Școlii Militare de Ofițeri Activi de Artilerie în cazarma 700 din Sibiu. De asemenea, la această dată, a avut loc ceremonia de înmânare a Drapelului de Luptă al noii unității înființate, garda drapelului fiind formată din elevii: Ovidiu Lăzăroaie, Constantin Airoae și Gheorghe Tuță.
   Membrii comunității Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” își exprimă profundul regret față de trecerea la cele veșnice, în data de 11 ianuarie 2021, a domnului general ADRIAN MARINESCU.
   Născut la data de 25 august 1936 în Iași, generalul Adrian Marinescu a absolvit ca șef de promoție Școala Militară de Ofițeri de Artilerie din Sibiu, în anul 1957, apoi Facultatea de Armament din cadrul Academiei Tehnice Militare și cursurile post academice de master în Managementul resurselor umane.
   Generalul Adrian MARINESCU a fost avansat înainte de termen în gradele de maior, locotenent-colonel și colonel. Ofițerul a deținut gradul de colonel, în activitate, timp de 19 ani, iar ca specialist a fost titular a trei certificate de inventator și numeroase certificate de inovații, toate referitoare la utilaje și tehnologii pentru fabricații de armament.
   Toate tunurile Armatei României și cele exportate, produse de industria națională la Întreprinderea Mecanică Reșița, au fost realizate în cele două decenii în care domnul general a fost directorul acesteia!
   Pe parcursul carierei, a fost distins cu ordinul „Meritul militar” (clasele III, II și I) și cu emblema de onoare a Forțelor Terestre, a fost membru de Onoare al Societății Inginerilor Militari din Asociația Generală a Inginerilor, a primit titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Reșița” și diploma de onoare „Senior al culturii Banatului Montan”.
   Exprimăm sincere condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune familiei şi rudelor sale.
   Dumnezeu să-l odihnească în pace!07.01.2021- Ceremonie de trecere în rezervă în cadrul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,IOAN VODĂ”

    Astăzi, la sediul unității a avut loc ceremonia de trecere în rezervă a șefului personalului Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,IOAN VODĂ”, domnul locotenent – colonel Cătălin DRÎMBOCEANU.
    Ceremonia s-a desfășurat pe platoul unității, respectând normele de prevenire și răspândire a noului coronavirus, prilej cu care, a fost citit ordinul de trecere în rezervă al ofițerului.
    La finalul ceremoniei, în semn de respect pentru întreaga activitate, comandantul unității, domnul colonel Alexandru PUIU, l-a felicitat și i-a înmânat o diplomă de merit în semn de mulțumire pentru seriozitatea și pentru modul în care și – a desfășurat activitatea în cadrul centrului.
    Întregul colectivul al Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,IOAN VODĂ” îi dorește multă sănătate și pensie lungă.30.11.2020- 50 de ani de la înființarea Școlii Militare de Ofițeri Activi de Artilerie în cazarma 700 din Sibiu

    La 30 noiembrie 2020 se împlinesc 50 de ani de la înființarea Școlii Militare de Ofițeri Activi de Artilerie în cazarma 700 din Sibiu. De asemenea, la această dată, a avut loc ceremonia de înmânare a Drapelului de Luptă al noii unității înființate, garda drapelului fiind formată din elevii: Ovidiu Lăzăroaie, Constantin Airoae și Gheorghe Tuță.
    Col.(rtg.) Ovidiu Lăzăroaie, pe atunci elev în cadrul școlii mărturisește: ,... personal, sunt mândru și onorat de faptul că am avut cinstea să fac parte din promoția căreia i s-a acordat favoarea și onoarea ca la 30 noiembrie 1970 să dea garda drapelului în cadrul ceremonialului prin care Școlii Militare de Ofițeri Activi de Artilerie i-a fost conferit Drapelul de Luptă.”
    Drapelul de Luptă al Școlii a fost înmânat de generalul-locotenent Ion Popescu, comandantul Comandamentului Artileriei, colonelului Niculae Pavelescu, numit la comanda nou înființatei instituții miliare de învățământ de artilerie.
    La ceas aniversar, aducem mulțumiri personalului din ,,vechea gardă” și tuturor celor care au slujit cu demnitate și onoare învățământul militar de artilerie și au contribuit la formarea generațiilor de artileriști!10.11.2020- 50 DE ANI DE ÎNVĂȚĂMÂNT MILITAR DE ARTILERIE ÎN CAZARMA 700 SIBIU

    Pentru artileria terestră, data de 10 noiembrie 2020 are o dublă semnificație: atât împlinirea a 177 de ani de la înființarea acestei nobile arme din structura forțelor terestre române, cât și aniversarea a 50 de ani de învățământ militar de artilerie în cazarma 700 din Sibiu.
    Mutarea și înființarea învățământului de artilerie în cazarma 700 din Sibiu, cunoscută sub denumirea de ,,Școala de Artilerie” s-a realizat în baza Hotărârii Consiliului de Miniștri nr. 1500 din 26 octombrie 1970 și a Ordinului Ministrului Forțelor Armate nr. M-69 din 10 noiembrie 1970. De asemenea, la 30 noiembrie 1970, a avut loc ceremonia de înmânare a Drapelului de Luptă al Școlii Militare de Ofițeri Activi de Artilerie.
    La ceas aniversar, suntem onorați să salutăm ,,vechea gardă”, pe toți cei care au slujit cu demnitate și onoare învățământul de artilerie și au contribuit la formarea unor generații valoroase de artileriști!10.11.2020- O NOUĂ GENERAȚIE DE SOLDAȚI PROFESIONIȘTI ÎN SLUJBA ARTILERIEI ROMÂNE

    În data de 10 noiembrie 2020, la sediul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,Ioan Vodă” s-a desfășurat ceremonia militară de prezentare a Drapelului de Luptă al unității și înmânării armamentului individual seriei de soldați profesioniști care se instruiesc în unitatea noastră.
   Comandantul unității, domnul colonel Alexandru PUIU a prezentat semnificația Drapelului de Luptă, simbol al onoarei, vitejiei și gloriei militare ale poporului român.
   Tinerii militari au fost încurajați să urmeze drumul ales cu seriozitate și implicare, pentru a se ridica la standardele de pregătire și profesionalism ale armei.
   Le dorim mult succes!10.11.2020- CEREMONIE MILITARĂ DEDICATĂ ZILEI ARTILERIEI

    Astăzi, la sediul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,IOAN VODĂ” din Sibiu a avut loc ceremonia militară dedicată aniversării a 177 de ani de la înființarea armei artilerie și rachete.
    În cadrul activității de marcare a evenimentului, s-a dat citire unui scurt istoric al unității şi s-au conferit diplome de merit personalului unităţii pentru modul exemplar în care și-au îndeplinit atribuțiile și misiunile încredințate.
    Din partea eșalonului superior au participat subofițerii de comandă ai Statului Major al Apărării, Statului Major al Forțelor Terestre și subofițerul de comandă a Școlii de Instruire Interarme a Forțelor Terestre, care au dat citire mesajelor privind aniversarea a 177 de ani de la înființarea artileriei române și au înmânat diplome de onoare din partea acestor structuri.
    Cu ocazia Zilei Artileriei, în perioada 4-7.11.2020, în cadrul centrului s-au desfășurat două competiții, astfel: Concursul Tragerile Artileriei și Concursul Istoria Artileriei. Câștigătorii celor două concursuri au fost premiați și felicitați de către conducerea unității pentru efortul depus şi pentru rezultatele obţinute.05-06.10.2020- EXERCIȚIU TACTIC CU TRAGERI DE LUPTĂ ÎN POLIGONUL CINCU

    În perioada 05-06 octombrie 2020, cursanții de la Cursul de specializare pentru prima funcție a subofițerilor de artilerie și rachete au desfăşurat în poligonul Cincu un exerciţiu tactic cu trageri de luptă.
    Scopul exercițiului l-a constituit evaluarea nivelului de instrucţie atins de către cursanți și, totodată, s-a urmărit modul de transpunere în practică a cunoștințelor acumulate de-a lungul cursului, astfel încât tinerii absolvenți să poată îndeplini în condiții de performanță atribuțiile specifice funcțiilor de comandant de piesă/ grupă.18.09.2020- BOTEZUL FOCULUI DE ARTILERIE, ÎN CÂRȚIȘOARA

    În data de 18.09.2020, studenți din cadrul Academiei Forțelor Terestre ,,Nicolae Bălcescu”, au desfăşurat în poligonul Cârțișoara un exerciţiu tactic cu trageri de luptă, în cadrul căruia tinerii artilerişti au primit „botezul focului”.
    Scopul exercițiului l-a constituit evaluarea nivelului de instrucţie atins de către studenți pe funcțiile de servanţi și în mânuirea tehnicii antiblindate.
    Tragerile s-au executat cu tunul cal. 100 mm, studenții trăind şi simţind cu maximum de intensitate pentru prima dată în viaţă, zgomotul exploziilor şi vibraţiile pământului produse la plecarea proiectilelor din ţeavă.31.07.2020-FESTIVITATE DE ABSOLVIRE ȘI AVANSARE

    Astăzi, 31.07.2020, pe platoul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană “Ioan Vodă”, s - a desfășurat festivitatea de absolvire a cursului de formare pe filiera indirectă a subofițerilor în activitate – arma artilerie și rachete, promoția ,,General Ioan Emanoil Florescu”.
    Din partea Statului Major al Forțelor Terestre a participat domnul colonel Cornel PLOSCARU, care le – a mulțumit instructorilor militari, care au acționat cu dăruire pentru formarea subofițerilor pe filiera indirectă, dar și tinerilor absolvenți pentru modul exemplar în care și-au îndeplinit sarcinile primite.
    Un alt moment de referință l-a constituit avansare la gradul următor pentru 3 ofiţeri şi 3 subofiţeri din instituția noastră, care au îndeplinit condițiile prevăzute de lege.
    Felicitări tuturor și mult succes în continuare!15.07.2020-EXERCIȚIU DE CONDUCERE A FOCULUI-FCX CINDREL 20.9

    În data de 15 iulie 2020, în cadrul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,, Ioan Vodă " s-a desfășurat exercițiul de conducere a focului FCX ,, CINDREL 20.9".
    Scopul exercițiului a fost de a antrena cursanții de la cursul stat major și avansat ofițeri artilerie terestră pentru sincronizarea focului și manevrei unităților și subunităților în operații.
    Exercițiul s-a executat în punctele de comandă și în poligonul redus de câmp, folosind mijloace de comunicații, informații geospațiale și tehnici de calcul.30.06.2020-FESTIVITATE DE TRECERE ÎN REZERVĂ

    Astăzi, la sediul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,IOAN VODĂ” din Sibiu a avut loc ceremonia de trecere în rezervă a doi ofițeri, trei subofițeri și a unui maistru militar din cadrul unității. Locotenent – colonel Aurelian NEGOIȚĂ, locotenent – colonel Viorel BRADU, plutonier adjutant Marian VOICU, plutonier adjutant Tiberiu COSTEA, plutonier adjutant Gabriel GUȚU și maistru militar principal Ramona OPREAN au încheiat cariera militară, începând o nouă etapă a vieții lor.
    Ceremonia s-a desfășurat pe platoul unității, respectând normele de prevenire și răspândire a noului coronavirus, prilej cu care, a fost citit ordinul de trecere în rezervă al cadrelor militare.
    Din partea eșalonului superior a participat domnul colonel Cristinel RISTEA, șeful Serviciului Poliție Militară al Statului Major al Forțelor Terestre care le – a mulțumit pentru profesionalismul de care au dat dovadă de – a lungul întregii cariere, urându – le pensie îndelungată, sănătate și numai bucurii!
    La finalul ceremoniei, în semn de respect pentru întreaga activitate, comandantul unității, domnul colonel Alexandru PUIU le-a înmânat diplome de onoare și le – a mulțumit pentru modul în care și – au desfășurat activitatea în cadrul centrului.
    Întregul colectivul al Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană ,,IOAN VODĂ” le dorește multă sănătate și pensie lungă.15-16.06.2020-BOTEZUL FOCULUI DE ARTILERIE, ÎN CINCU

    În zilele de 15 și 16 iunie 2020, o nouă serie de cursanți din cadrul programului de studii postliceale cu durata de un an au desfăşurat în poligonul Cincu un exerciţiu tactic cu trageri de luptă, în cadrul căruia tinerii artilerişti, au primit „botezul focului”.
    Scopul exercițiului l-a constituit evaluarea nivelului de instrucţie atins de către elevi pe funcțiile de servanţi și în mânuirea tehnicii de diferite calibre.
    Tragerile s-au executat cu obuzierul calibru 152 mm. şi aruncătorul calibru 120 mm., militarii trăind şi simţind cu maximum de intensitate pentru prima dată în viaţă, zgomotul exploziilor şi vibraţiile pământului produse la plecarea proiectilului sau a bombei din ţeavă.19.05.2020-AVANSARE ÎN GRAD ÎN CADRUL CENTRULUI DE PERFECȚIONARE ARTILERIE TERESTRĂ ȘI ARTILERIE ANTIAERIANĂ „IOAN VODĂ”

    Astăzi, 20 mai a.c., la sediul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” din Sibiu, într-un cadru festiv restrâns, caporalul clasa a III-a TIRU DUMITRU a fost avansat la gradul de sergent.
    Momentul a fost unul emoționant, reprezentând un simbol motivațional și o confirmare a muncii depuse în cadrul structurii din care face parte.
    Felicitări și mult succes în continuare!06.03.2020- O NOUĂ SERIE DE SOLDAȚI GRADAȚI PROFESIONIȘTI

    În data de 06.03.2020, la sediul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestă și Artilerie Antiaeriană “Ioan Vodă”, a avut loc ceremonia de terminare a cursului de specializare pentru soldații profesioniști de artilerie și rachete și rachete și artilerie antiaeriană, seria noiembrie 2019.
    La final de curs și început de carieră, militarii se vor îndrepta spre unitățile militare la care au fost repartizați având competențe militare specifice în arma artilerie, dar și cu calități specifice oricărui militar, precum disciplina, încrederea în forțele proprii și spiritul de echipă.
    La ceremonia militară a participat colonelul VIOREL ZĂRNESCU-OLTEANU, șeful de stat major al Școlii de Instruire Interarme a Forțelor Terestre. Acesta a adus mulţumiri personalului din cadrul centrului de perfecționare care au permis desfăşurarea acestui program de pregătire și a felicitat militarii pentru absolvirea cursului.04.03.2020- FINALIZAREA CURSULUI DE BAZĂ

    În data de 04.03.2020, la sediul Centrului de Perfecționare Artilerie Terestă și Artilerie Antiaeriană “Ioan Vodă”, a avut loc ceremonia de finalizare a cursului de bază pentru ofițerii de artilerie și rachete și rachete și artilerie antiaeriană.
    În cadrul cursului s-au remarcat, clasându-se pe locul I, sublocotenentul CĂLUGĂRU SILVIU din cadrul unității militare 01471 Focșani (specializarea artilerie și rachete) și sublocotenentul PISCUREANU ALEXANDRU din cadrul unității militare 01456 Craiova (specializarea rachete și artilerie antiaeriană).
    Cu acest prilej, cei doi clasaţi pe locul I au fost felicitați de comandantul unității și au primit placheta Centrului, în semn de recunoștință pentru efortul depus şi pentru rezultatele obţinute pe parcursul cursului.26.02.2020- ACTIVITĂȚI DE INSTRUIRE ÎN POLIGONUL CÂRȚIȘOARA

    In data de 26.02.2020, în poligonul Cârțișoara s-au executat trageri de instrucție și evaluare cu soldații profesioniști din cadrul Batalionului Instrucție, specialitatea artilerie antitanc și rachete și artilerie antiaeriană. Aceștia au executat misiuni de foc în cadrul grupelor de servanţi la tunul cal. 100 mm și la tunul anti aerian automat cal. 2x30 mm, având satisfacția de a vedea cum proiectilele trase au lovit țintele, misiunile de foc fiind îndeplinite cu succes.13 - 31.01.2020- CURSUL „Instructor Training Course”

    In data de 26.02.2020, în poligonul Cârțișoara s-au executat trageri de instrucție și evaluare cu soldații profesioniști din cadrul Batalionului Instrucție, specialitatea artilerie antitanc și rachete și artilerie antiaeriană. Aceștia au executat misiuni de foc în cadrul grupelor de servanţi la tunul cal. 100 mm și la tunul anti aerian automat cal. 2x30 mm, având satisfacția de a vedea cum proiectilele trase au lovit țintele, misiunile de foc fiind îndeplinite cu succes.